STRONY

poniedziałek, 28 stycznia 2019

Brownie z gorzkiej czekolady z malinami



Czekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D

Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków,

Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam .




SKŁADNIKI:
20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
20 dag masła 82%
1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru
2 łyżki kakao lub czekolady w proszku
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
¼  łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag  świeżych lub  mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić. 

Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.


Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować  na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. 

Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania).
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić.








Słodkich wypieków :) 

2 komentarze:

  1. O rany Agatka ale kusisz! A uwierzysz,że takie " prawdziwego " brownie to nie jadłam i nie pieklam? Tylko buraczane,fasolowe czy z cukinii....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda wersja jest pyszna, tylko moja jest "kaloryczna" 😁

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !