STRONY

środa, 9 stycznia 2019

Obiadowa surówka pekińska z ogórkami


Bardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym, polecana do  różnych pieczonych mięs, kotletów  czy jako dodatek do smażonej ryby.




SKŁADNIKI:

1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
½ świeżego ogórka wężowego
3-4 ogórki konserwowe
1 marchewka
2 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego.
 Marchewkę obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać w misce. 

Skropić octem winnym i olejem lnianym, dodać sól i pieprz  do smaku oraz cukier, dokładnie wymieszać. 

Włożyć na pół godziny do lodówki aby nabrała smaku.

Smacznego! 


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !