Bardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej,
ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym,
polecana do różnych pieczonych mięs, kotletów czy jako dodatek do smażonej ryby.
SKŁADNIKI:
1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
½ świeżego ogórka wężowego
3-4 ogórki konserwowe
1 marchewka
2 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion
pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego.
Marchewkę
obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w
pół plasterki. Wszystko razem wymieszać w misce.
Skropić octem winnym i olejem
lnianym, dodać sól i pieprz do smaku
oraz cukier, dokładnie wymieszać.
Włożyć na pół godziny do lodówki aby nabrała
smaku.
Smacznego!
Bardzo apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuń