STRONY

wtorek, 8 stycznia 2019

Placki warzywne z parówkami


Zrobić coś smacznego z niczego ! To wyzwanie J

Otwierając lodówkę wpadły mi na myśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione.
 Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej  natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację. 

Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane łagodnym ketchupem.

 W tym przypadku jest to misz-masz smaków które dopełniają się nawzajem. Można by rzec, że ten przepis jest dla leniwych. A takie przepisy, no cóż, zawsze się sprawdzają!







Składniki na 8-10 placków:

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki zimnej wody
5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
½ cebuli
5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar
3 łyżki oleju arachidowego
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska lub himalajska do smaku
Ketchup do podania

Sposób przygotowania:
Parówki obrać z osłonek pokroić na małe  kawałeczki.  

Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki.


Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli  zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto, wlać do pokrojonych warzyw, wsypać pikantną przyprawę natur z chili, dodać małą szczyptę pieprzu , starty drobno na tarce ser żółty, wlać łyżkę oleju arachidowego i całość dokładnie wymieszać.



Na żeliwnej  patelni  lub każdej  innej   z grubym dnem rozprowadzić 2 łyżki oleju, rozgrzać, nabierać łyżką ciasto formując zgrabne kotleciki. 

Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto. 

Podawać gorące z ketchupem i ulubioną sałatką.





#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura




Pyszne jedzenie z ostrą naturalną nutą… To jest właśnie atrybut Vegety Natur Pikantnej z chili • Niepowtarzalne i wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku,  ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian.


Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów

Bogactwo warzyw i przypraw




Życzę smacznego! 

4 komentarze:

  1. ciekawe, zdrowe, pożywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Pyszne danie! Trzymam kciuki za konkurs! Widziałam, że za ciasteczka wygralas! Super! Serdecznie gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, nie wygrałam za ciasteczka, wygrał mój tort.
      Ale dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !