STRONY

środa, 20 lutego 2019

Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną





Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej ! 
Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten deser już marzą mi się czekoladowe eklerki z czekoladowym kremem z gorzkiej czekolady i rumem…:D 

Smak musu czekoladowego zawsze możesz odmienić,  zamiast amaretto dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J

Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J

Składniki na 6 dużych pucharków :
330 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag gorzkiej czekolady  60% kakao
10 dag mlecznej czekolady
4 jajka
Szczypta soli
25 ml likieru amaretto lub rumu

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1 pełna łyżeczka cukru pudru

Sos owocowy:
15 dag mrożonych malin
20 dag truskawek
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
Wiórki  startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:
Mrożone maliny i truskawki przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia, gdy puszczą sok podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5-6 minut aż owoce się rozpadną(jeśli zostaną w całości rozgniatamy łyżką na mus)zestawiamy z ognia
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy w dłoniach dodajemy do gorącego musu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mus:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie dobrze ciepła-nie gotujemy! Dodajemy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto  i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Kochana, ten deser wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i smakuje kosmicznie!Niebo w gębie😋😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatka mam nadzieję, że jeden pucharek jest dla mnie? ;) wygląda naprawdę bosko !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !