Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi,
ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka
czekolady, to coś więcej !
Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek
zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi
humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten
deser już marzą mi się czekoladowe eklerki z czekoladowym kremem z gorzkiej
czekolady i rumem…:D
Smak musu czekoladowego zawsze możesz odmienić, zamiast amaretto
dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J
Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin
szczęścia J
Składniki na 6 dużych pucharków :
330 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag gorzkiej czekolady
60% kakao
10 dag mlecznej czekolady
4 jajka
Szczypta soli
25 ml likieru amaretto lub rumu
Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1 pełna łyżeczka cukru pudru
Sos owocowy:
15 dag mrożonych malin
20 dag truskawek
1 łyżka cukru
2 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżki wody
Wiórki startej
czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Mrożone maliny i truskawki przesypujemy do rondelka,
zasypujemy cukrem i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia, gdy puszczą sok
podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5-6 minut aż owoce się rozpadną(jeśli
zostaną w całości rozgniatamy łyżką na mus)zestawiamy z ognia
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie jak w
przepisie na opakowaniu , odciskamy w dłoniach dodajemy do gorącego musu i
mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mus:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie dobrze ciepła-nie
gotujemy! Dodajemy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę, zostawiamy
na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do
jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy
same żółtka, wlewamy likier amaretto i
ponownie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej
piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie
aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych
pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod
koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym,
posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kochana, ten deser wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
UsuńWygląda fantastycznie i smakuje kosmicznie!Niebo w gębie😋😉
OdpowiedzUsuńAgatka mam nadzieję, że jeden pucharek jest dla mnie? ;) wygląda naprawdę bosko !
OdpowiedzUsuń