STRONY

piątek, 22 lutego 2019

Eklerki mocno czekoladowe


Na karnawał i tłusty czwartek idealne!  Pączki z konfiturą, chrupiące faworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć,  dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. 
Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto  lub  rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J 

Życzę Wam słodkich chwil !




Składniki na 15 sztuk eklerków:
4 jajka
1 szklanka wody
1 pełna szklanka mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
500 ml smietany kremówki 30%
2 0 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
25 ml rumu lub amaretto

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia


Przygotowanie eklerków:

Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać cukier puder, dodać połamaną na kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto  i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem.

Ciasto:
Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo  cały czas miksując , wsypać odrobinę proszku do pieczenia i całość zmiksować aż będzie gładkie ciasto.

Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną)

Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem .



Słodkich wypieków.

Rady:
W środek eklerków na krem można nałożyć po łyżeczce frużeliny wiśniowej , będą jeszcze lepsze J










2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !