STRONY

sobota, 23 lutego 2019

Babka kokosowa


Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe.

Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie.  
Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych problemów . 

Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do Was.


Na Wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych wypieków. Polecam.




Składniki na 2 litrową formę na babkę:

3 duże wiejskie jajka
1  1/3 szklanki drobnego cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru ze skórką cytrynową  lub cukru waniliowego
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju słonecznikowego
½  szklanki wiórek kokosowych białych
Szczypta soli

Dodatkowo:

Lukier do dekoracji
Wiórki kokosowe do posypania


Jajka wbić do miski, wsypać  szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać  partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i  wymieszać szpatułką.


Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym)

Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym patyczkiem.


Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną udekorować lukrem i posypać wiórkami.


Słodkich wypieków! 



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnieta jak zwykle! Jesr tak wspaniała,że trudno się jej oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym mogę zastąpić maślankę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślanka to główny składnik tej babki, nie da jej się zastapic.
      Pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !