STRONY

sobota, 16 marca 2019

„Adwokatek„ bez pieczenia


 Niebiański deser bez pieczenia, rozpływa się w ustach i pachnie adwokatem. Składa się z kilku warstw herbatników kakaowych i maślanych . Prosty do wykonania. Ciasto słodkie, ale w niejednym domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną. 
Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto  doskonałe  na święta Wielkanocne.




Składniki na foremkę 23/29 cm lub podobną:
25 dag herbatników kakaowych
25 dag herbatników maślanych
50 g wiórek kokosowych białych

Krem adwokatowy:
1 litr mleka
30 dag masła 82%
¾ szklanki likieru adwokat
¾ szklanki cukru
2 torebki cukru waniliowego( po 16 g)
5 żółtek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie ciasta:
Krem adwokatowy:

600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń.

Ugotowany zestawiamy z ognia do wystudzenia. 
W czasie studzenia kilka razy przemieszać aby nie powstał kożuch.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gęsty puch, cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do połączenia składników, na sam koniec wlewamy na dwie tury schłodzony likier jajeczny i energicznie miksujemy aż masa się połączy.


Tak przygotowanym kremem podzielonym na 4 części przekładamy herbatniki ułożone w formie wyłożonej pergaminem,  tak aby były dwie warstwy ciemnych i jasnych na samej górze smarujemy resztą kremu  i posypujemy  wiórkami. 
Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.






2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !