Niebiański deser bez
pieczenia, rozpływa się w ustach i pachnie adwokatem. Składa się z kilku warstw
herbatników kakaowych i maślanych . Prosty do wykonania. Ciasto słodkie, ale w niejednym
domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu
w lodówce gdy herbatniki zmiękną.
Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto doskonałe na święta Wielkanocne.
Składniki na foremkę 23/29 cm lub podobną:
25 dag herbatników kakaowych
25 dag herbatników maślanych
50 g wiórek kokosowych białych
Krem adwokatowy:
1 litr mleka
30 dag masła 82%
¾ szklanki likieru adwokat
¾ szklanki cukru
2 torebki cukru waniliowego( po 16 g)
5 żółtek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wykonanie ciasta:
Krem adwokatowy:
600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną
miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące
mleko, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń.
Ugotowany zestawiamy z ognia do wystudzenia.
W czasie
studzenia kilka razy przemieszać aby nie powstał kożuch.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gęsty
puch, cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do połączenia
składników, na sam koniec wlewamy na dwie tury schłodzony likier jajeczny i
energicznie miksujemy aż masa się połączy.
Tak przygotowanym kremem podzielonym na 4 części przekładamy
herbatniki ułożone w formie wyłożonej pergaminem, tak aby były dwie warstwy ciemnych i jasnych
na samej górze smarujemy resztą kremu i
posypujemy wiórkami.
Wkładamy ciasto na
całą noc do lodówki.
ale pysznie wygląda, do kawki idealne ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!
OdpowiedzUsuń