STRONY

piątek, 15 marca 2019

Potrawka z kurczaka


Klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Często serwowana w barach, jadłodajniach i polskich domach. Jedni uwielbiali drudzy nienawidzili. Ja darzę sentymentem.

Danie smaczne, tanie i pożywne, często takie proste przepisy wracają teraz do łask, więc pomyślałam, że dobrze by było umieścić go  na blogu .

 Najczęściej podawano ją z białym ryżem ale dodatki możemy dowolnie modyfikować, równie dobrze sprawdzi się z gotowanym razowym makaronem czy ziemniakami. Jeśli ktoś lubi ostrą nutę zamiast słodkiej papryki możemy doprawić cayenne. 

Najlepszy przepis na potrawkę jaki znam. Bardzo polecam.




Składniki:
1-1.20 kg fileta z kurczaka
½ kg mrożonej marchewki z groszkiem
2 małe cebule
1 szklanka bulionu lub rosołu
½  szklanki śmietanki 30%
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sól morska lub jarzynka uniwersalna  do smaku
2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo:
Mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką lub solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.

 Cebulę obrać posiekać w kostkę.

W szerokim rondlu rozgrzać klarowane masło wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać mięso i chwilę przesmażyć-około 3-5 minut. 

Wsypać mieszankę z groszku i marchewki, wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. 
Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.

Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się z ryżem na sypko.

Smacznego J


2 komentarze:

  1. A właśnie taki rodzaj potrawki znam z dawnych czasoc. A w Wielkopolsce robi się z mięsa i warzyw rosolowych iz ryżem .zupełnie inna potrawa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuje za ten przepis,wyszlo przepysznie,domownicy zadowoleni😀

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !