STRONY

piątek, 1 marca 2019

Sos tatarski z kaparami


Bardzo prosty,  pyszny i niezastąpiony sos tatarski do jajek czy pieczonych mięs, z dodatkiem kaparów smakuje wyśmienicie.

Idealny dodatek na Wielkanocny stół. Polecam jest smaczny J




Składniki:

1 szklanka marynowanych grzybów
¼ szklanki kaparów z zalewy
4 ogórki konserwowe
1 cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Szczypta pieprzu do smaku
Szczypta soli do smaku
Szczypta cukru
½ pęczka natki pietruszki lub koperku


Sposób przygotowania:

Obraną cebulę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę, przełożyć do miski. 
Kapary osączyć z zalewy, drobno pokroić dodać do cebuli, dorzucić posiekaną natkę pietruszki lub koperek , dodać majonez oraz śmietanę lub jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu , wymieszać, odstawić  do lodówki aby sos się przegryzł.

Smacznego J

2 komentarze:

  1. U mnie niestety kapary się nie sprawdzą, bo nikt ich nie lubi. Można je czymś zastąpić? :)

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !