STRONY

wtorek, 30 kwietnia 2019

Jednogarnkowy kociołek a’la pizza


Świetne danie jednogarnkowe na majówkę, które przygotujesz w 30 minut. 
Kociołek robi się sam i błyskawicznie, krótki czas przyrządzania to nie jedyna zaleta tego dania, smakuje pysznie,cudownie pachnie i  prezentuje się też niczego sobie. 









Składniki na 5-6 porcji:


1 podwójny filet z kurczaka
40 dag małych świeżych pieczarek
¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka
6 plasterków salami z pieprzem
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1,5  litra domowego rosołu lub bulionu
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki oliwy
Pęczek szczypioru z dymki do posypania

Przyprawy:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym,  pokroić w drobną kostkę, tak samo obraną cebulę.

Wrzucić razem do szerokiego garnka, oprószyć słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli, wlać oliwę i podsmażyć pod przykryciem kilka minut  aż mięso i cebulka się zrumieni.


Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, salami  i pokrojone na kawałki pieczarki, dusić 5 minut, po tym czasie wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę i suchy makaron zalać gorącym rosołem, dodać 
koncentrat pomidorowy Pudliszki, wsypać zioła prowansalskie i gotować razem około 12-15 minut.


Przed końcem gotowania, spróbować i doprawić do smaku, zabielić śmietaną.
Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki.




Smacznego Wam życzę i udanej majówki :) 



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !