STRONY

wtorek, 30 kwietnia 2019

Paprykowe łódeczki z mięsnym nadzieniem w sosie bolońskim


Dziś mam dla Was propozycję obiadową na  paprykowe łódeczki  zapieczone  z pysznym i zdrowym nadzieniem które zawiera kaszę jaglaną, chude mięso mielone, warzywa a  całość duszona jest  w pomidorowym sosie bolońskim.  

Ostrość zależy tylko od tego czy  doprawicie  ostrą czy słodką papryką, sos doskonale łączy się z delikatnym smakiem warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać!












Składniki:
3 papryki żółte
1 papryka czerwona

Nadzienie:
¾  szklanki kaszy jaglanej
40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
½ pora
1 szklanka passaty pomidorowej
½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
Szczypiorek z cebuli dymki do posypania

Dodatkowo:
1/2 litra domowego rosołu lub warzywnego bulionu

Przyprawy:
Zioła prowansalskie do smaku
Sól różowa himalajska do smaku
Ostra lub słodka papryka do smaku



Sposób przygotowania:

Papryki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, ostrym małym nożem wydrążyć ze środka nasiona (ogonki zostawić , posypać w środku solą, odłożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować nadzienie:
Suchą kaszę wsypać  do garnka, wstawić  na gaz i uprażyć  na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlać powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotować  około 12 minut, do miękkości. Posolić  do smaku.

Gotową kaszę zostawić pod przykryciem, do napęcznienia.

Na patelni rozgrzać  oliwę, dodać  posiekaną w kostkę cebulę  por i marchewkę, dodać koncentrat smażyć  2-3 minuty, aż zabulgocze,  dodać zmielone mięso, smażyć  kilka minut aż nie będzie różowe, wlać pomidorową passatę i rosół, wymieszać.

Całość dusić  pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu po tym czasie dodać  pokrojoną w słupki cukinię i  podsmażyć razem 5 minut, wsypać  ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić  do smaku solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką  oraz ziołami prowansalskimi.


Gotowym farszem nadziewać wydrążone łódeczki z papryki ułożone w naczyniu do środka wlać rosół. Naczynie przykryć folią aluminiową.

Włożyć  do nagrzanego do 185*c piekarnika i zapiekać  około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posypać  posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawać od razu po wyjęciu z pieca.




Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !