Dziś mam dla Was propozycję obiadową na paprykowe łódeczki zapieczone
z pysznym i zdrowym nadzieniem które zawiera kaszę jaglaną, chude mięso
mielone, warzywa a całość duszona jest w pomidorowym sosie bolońskim.
Ostrość zależy tylko od tego czy doprawicie
ostrą czy słodką papryką, sos doskonale łączy się z delikatnym smakiem
warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać!
Składniki:
3 papryki żółte
1 papryka czerwona
Nadzienie:
¾ szklanki kaszy
jaglanej
40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
½ pora
1 szklanka passaty pomidorowej
½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
Szczypiorek z cebuli dymki do posypania
Dodatkowo:
1/2 litra domowego rosołu lub warzywnego bulionu
Przyprawy:
Zioła prowansalskie do smaku
Sól różowa himalajska do smaku
Ostra lub słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Papryki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, ostrym małym nożem
wydrążyć ze środka nasiona (ogonki zostawić , posypać w środku solą, odłożyć do
naczynia żaroodpornego.
Przygotować nadzienie:
Suchą kaszę wsypać do
garnka, wstawić na gaz i uprażyć na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat,
od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się
charakterystycznej goryczki. Następnie wlać powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania
gotować około 12 minut, do miękkości.
Posolić do smaku.
Gotową kaszę zostawić pod przykryciem, do napęcznienia.
Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną w kostkę
cebulę por i marchewkę, dodać koncentrat
smażyć
2-3 minuty, aż zabulgocze, dodać
zmielone mięso, smażyć kilka minut aż nie
będzie różowe, wlać pomidorową passatę i rosół, wymieszać.
Całość dusić pod
przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu po tym czasie dodać pokrojoną w słupki cukinię i podsmażyć razem 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką lub ostrą
papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Gotowym farszem nadziewać wydrążone łódeczki z papryki
ułożone w naczyniu do środka wlać rosół. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Włożyć do nagrzanego
do 185*c piekarnika i zapiekać około 50
minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawać od
razu po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !