Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i
słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z
sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion.
Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego
smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie
Świata. Domowy fast food jest najlepszy!
Moja rada co do burgerów: podczas doprawiania należy uważać aby nie
przesadzić z ilością ostrej papryczki , lepiej podać ją oddzielnie aby każdy
doprawił sobie kanapkę tak jak lubi, już sam sos jest w sobie wystarczająco
pikantny.
Gorąco polecam!
Składniki na 4 porcje:
4 bułki z sezamem do hamburgerów
50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól morska do smaku
Szczypta przyprawy piri-piri
2-3 łyżki oleju arachidowego
Dodatki:
1 czerwona cebula
1 ogórek
Kilka liści sałaty lodowej
Świeża kolendra
1 papryka słodka/ostra
4 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do
mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i
szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić
masę.
Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć
na 15 minut.
Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć
po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz.
Bułki rozkroić , opiec na suchej patelni aby były gorące i
chrupiące , na połówkach rozłożyć burgery, posmarować każdego łyżeczką majonezu,
rozłożyć pokrojone dodatki, polać sosem słodko-kwaśnym ozdobić kolendrą i
przykryć drugą połówką bułki. Podawać od razu.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy partnerskiej z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !