STRONY

wtorek, 28 maja 2019

Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia)


Prawdziwie letnie ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach z budyniową warstwą oraz czekoladową z serkiem mascarpone , całość dopełnia warstwa galaretki z malinami. Błyskawiczny, słodziutki ,  wyborny i orzeźwiający deser na ciepłe dni. 
Nie jest trudny do wykonania. Zaskakująco pyszny.

Zapoznajcie się z tym przepisem, będzie służył całe lato, można tylko zmieniać owoce. Polecam.








Blaszka o wym 24-26 cm lub podobna

Składniki:
20 dag herbatników maślanych

Warstwa budyniowa:
10 dag cukru
3 szklanki mleka 3,2%
3 łyżki masła 82%

Warstwa czekoladowa:
300 ml śmietanki  kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
2 łyżki cukru pudru


Warstwa malinowa:
½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką )

Sposób wykonania:

Na dnie wyłożonej papierem pergaminowym blaszki wyłożyć warstwę herbatników maślanych, przygotować masę budyniową:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem w pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego mleka i ugotować gesty budyń.

Zestawić z ognia dodać masło i wymieszać aż się roztopi i połączy. Odstawić na 3 minuty i wylać gorący budyń na herbatniki, rozprowadzić łyżką, przykryć drugą warstwą herbatników. Zostawić na blacie do całkowitego  wystygnięcia.


Masa czekoladowa:
Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła-nie gotować!
Dodać połamaną gorzką czekoladę, chwilę odczekać aż zacznie się rozpuszczać i całość dobrze wymieszać do jednolitej konsystencji. Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. 

Do masy dodać serek mascarpone oraz cukier puder, zmiksować na gęsty krem, wyłożyć na herbatniki.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, do lekko tężejącej dodać maliny wymieszać i wylać na ciasto.

Chłodzić całą noc w lodówce.


 Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !