Prawdziwie letnie ciasto bez pieczenia na maślanych
herbatnikach z budyniową warstwą oraz czekoladową z serkiem mascarpone , całość
dopełnia warstwa galaretki z malinami. Błyskawiczny, słodziutki , wyborny i orzeźwiający deser na ciepłe dni.
Nie jest trudny do wykonania. Zaskakująco pyszny.
Zapoznajcie się z tym przepisem, będzie służył całe lato,
można tylko zmieniać owoce. Polecam.
Blaszka o wym 24-26 cm lub podobna
Składniki:
20 dag herbatników maślanych
Warstwa budyniowa:
10 dag cukru
3 szklanki mleka 3,2%
3 łyżki masła 82%
Warstwa czekoladowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
2 łyżki cukru pudru
Warstwa malinowa:
½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką )
Sposób wykonania:
Na dnie wyłożonej papierem pergaminowym blaszki wyłożyć
warstwę herbatników maślanych, przygotować masę budyniową:
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem w pozostałej szklance
mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego mleka i ugotować gesty
budyń.
Zestawić z ognia dodać masło i wymieszać aż się roztopi i
połączy. Odstawić na 3 minuty i wylać gorący budyń na herbatniki, rozprowadzić
łyżką, przykryć drugą warstwą herbatników. Zostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia.
Masa czekoladowa:
Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać aby była
dobrze ciepła-nie gotować!
Dodać połamaną gorzką czekoladę, chwilę odczekać aż zacznie
się rozpuszczać i całość dobrze wymieszać do jednolitej konsystencji. Wstawić
do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Do masy dodać serek mascarpone oraz
cukier puder, zmiksować na gęsty krem, wyłożyć na herbatniki.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, do lekko tężejącej
dodać maliny wymieszać i wylać na ciasto.
Chłodzić całą noc w lodówce.
fajny przepis. Szybkie ciacho ;)
OdpowiedzUsuń