Świetne letnie danie jednogarnkowe , pożywne a zarazem
lekkie z młodej kapustki i dużą ilością świeżego koperku, szybkie do
przygotowania i bezproblemowe.
Doskonale nadaje się do odgrzania. Można ugotować cały gar i
mieć obiad na dwa trzy dni.
Polecam, bardzo smaczne.
Składniki:
40 dag makaronu łazanki
1 główka młodej kapusty
1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 szklanki wody
1 duży pęczek świeżego koperku
2 łyżki octu
1,5 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego
szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz,
kilka razy zamieszać.
Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule,
zeszklić.
Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać
wodę, dodać ocet oraz cukier i gotować
pod przykryciem na wolnym ogniu całość
około 35-30 minut aż kapusta zmięknie.
W między czasie doprawić solą i pieprzem
do smaku. Odlać szklankę gorącego wywaru . Na patelni rozgrzać masło, wsypać
mąkę i zrobić zasmażkę, wlać gorący wywar i mieszać aż zabulgocze, zasmażkę
wlać do kapusty wymieszać, dodać posiekany świeży koper, wymieszać i krótko
zagotować.
Makaron łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu w
osolonym wrzątku, odcedzić i od razu dodać do kapusty.
Wymieszać i podawać.
Smacznego!
Pyszny, wiosenny obiad. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!!! Muszę zrobić bo córka od jakiegoś czasu mnie męczy o łazanki ;)
OdpowiedzUsuń