STRONY

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Łazanki z młodą kapustą


Świetne letnie danie jednogarnkowe , pożywne a zarazem lekkie z młodej kapustki i dużą ilością świeżego koperku, szybkie do przygotowania i bezproblemowe.
Doskonale nadaje się do odgrzania. Można ugotować cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni.
Polecam, bardzo smaczne.







Składniki:

40 dag makaronu łazanki
1 główka młodej kapusty
1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy
30 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 szklanki wody
1 duży pęczek świeżego koperku
2 łyżki octu
1,5 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać. 

Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić.

Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier  i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu  całość około 35-30 minut aż kapusta zmięknie.

 W między czasie doprawić solą i pieprzem do smaku. Odlać szklankę gorącego wywaru . Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać gorący wywar i mieszać aż zabulgocze, zasmażkę wlać do kapusty wymieszać, dodać posiekany świeży koper, wymieszać i krótko zagotować.


Makaron łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku, odcedzić i od razu dodać do kapusty. 

Wymieszać i podawać.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszny, wiosenny obiad. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności!!! Muszę zrobić bo córka od jakiegoś czasu mnie męczy o łazanki ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !