Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i
najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki,
może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :) Tym razem dodałam je do kremowego risotto
które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak
dania. Podane ze schłodzonym białym winem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
A jak to jest u Was? Lubicie owoce morza ?
Składniki na risotto 2 duże porcje/
¾ szklanki ryżu arborio
Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego
20 dag dużych mrożonych krewetek oczyszczonych
1 pęczek szparagów zielonych
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ cukinii
3 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g tartego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Płatki chili lub piri piri do smaku
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki.
Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili.
Cebulę i czosnek obrać posiekać drobno.
Na głębszej patelni rozgrzać łyżkę
masła, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić, po chwili wsypać ryż, smażyć mieszając
aż ryż stanie się szklisty, podlać winem i dusić aż wino odparuje.
Następnie
wlać jedną porcję bulionu (1 szklankę),
gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe
końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały
płyn i będzie miękki.
Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3 minuty krewetki, wlać z całą zawartością
soków do ryżu, wymieszać, ewentualnie
doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub
parmezanem, podawać z kieliszkiem
schłodzonego wytrawnego białego wina.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !