STRONY

poniedziałek, 20 maja 2019

Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami


To co zapamiętałam z dzieciństwa to Mamę krzątającą się po domu  i zapach obiadu roznoszącego się po kuchni i pokojach. Choć była bardzo zapracowaną osobą, dbała o nas i obiad codziennie na stole musiał być. Mogła zrezygnować z fryzjera ale z obiadu nigdy. Od małego przyglądałam się jak to robi , nigdy nie wyganiała mnie z kuchni, wręcz zachęcała do pomocy. Zawsze powtarzała mi, że dzieci nie chowa się dla siebie tylko dla świata-to życiowe motto towarzyszy mi do dziś.

Mamy knedli z truskawkami polanych czekoladowym sosem się nie zapomina, cudownie mięciutkie,  puchate  to był największy sezonowy rarytas i nim pozostał do dziś!










Może nie wszystkie jesteśmy mamami , ale na pewno w dniu Matki przywołujemy w myślach  tę która nas urodziła i wychowała. 

Dlatego jeśli jeszcze szukacie prezentu dla swojej Mamy polecam Manufakturę Wielkopolską. Smaki i aromaty mają niezwykłą moc przywoływania wspomnień. Potrafią przenosić do beztroskich czasów i odmalowywać w pamięci wyjątkowe chwile spędzone w gronie najbliższych osób. W Manufakturze Wielkopolskiej powstają produkty inspirowane dawnymi recepturami, a każdy z nich doprawiony jest szczyptą nostalgii. Dzięki naturalnym metodom konserwacji –te przetwory są zdrowe. Twoja mama zasługuje na wyjątkowy prezent.

Do 30 czerwca w sklepie Manufaktura Wielkopolska na hasło: Durszlak10  dostaniesz 10% rabat na zakupy.

 Naprawdę warto, są tam fajnie zapakowane zestawy, jak i produkty pojedyncze, każdy znajdzie coś dla siebie-ja  swoje produkty miałam na drugi dzień po zamówieniu. W mojej paczce był zestaw miodów i jagody w syropie-poezja!




Przepis na knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami:

Ciasto:
2 kg mączystych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

Nadzienie:
kilkanaście sztuk świeżych truskawek
cukier

Polewa czekoladowo-truskawkowa:
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki soku truskawkowego
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych

Dodatkowo:
Melisa cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić,  zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto.

Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać wypestkowane obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule.

Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Sos czekoladowo-truskawkowy:
Sok truskawkowy  zagotować  ze śmietanką.

Zestawić z ognia, dodać  połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty  aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy  dodać  miód i dokładnie całość wymieszać.

Wsypać posiekane drobno  orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać  gorące knedle.
Podawać od razu. Pycha!


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:



6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !