STRONY

środa, 22 maja 2019

Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami



Taką kolorową i słodką kuchnię zapamiętałam z dzieciństwa i wciąż uważam, że ona taka jest. Wiosną i latem dużo czasu spędzało się na dworze , w sezonie chodziliśmy do lasu na słodkie jagody, to nic, że potem rąk nie można było domyć, szorowaliśmy je w balii pod studnią ale i tak nie wiele to zdało J

Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami  a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie  przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. 

Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie.





Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury  Wielkopolskiej które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy!  są naturalne bez ulepszaczy i konserwantów.

 W ofercie Manufaktury znajdziecie wiele zdrowych i naturalnych produktów-bez chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i jesienne przysmaki  jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. 

Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J







Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej:

Ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka mąki pszennej typ 500
4 jajka
Szczypta soli

Krem:
½ litra śmietany kremówki 30-36%
2 pełne łyżki sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 /2 łyżeczki pasty waniliowej
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

Ptysie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje i masło rozpuści wsypać mąkę energicznie mieszając, chwilę gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku każde następne gdy poprzednie się połączy , miksujemy aż uzyskamy gęste kremowe ciasto.

Masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką o kształcie dużej gwiazdy. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe kształty, zachowując odstęp od siebie bo ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół.

Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz  cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować.

Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć po łyżeczce jagód osączonych z syropu od Manufaktury Wielkopolskiej . Oprószyć grubo pudrem schłodzić i podawać. Pycha!





 Słodkich wypieków!

Uwaga!
do 30 czerwca 2019. w sklepie Manufaktura Wielkopolska na hasło: Durszlak10  dostaniecie  10% rabat na całe zakupy.




3 komentarze:

  1. O tak, trafiłaś tym przepisem w 10-tkę, uwielbiam ptysie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptysie uwielbiam, a z jagodami muszą być jeszcze lepsze!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie są,jagody od Manufaktury rewelacyjnie podkreśliły ich smak 😋

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !