Taką kolorową i słodką kuchnię zapamiętałam z dzieciństwa i
wciąż uważam, że ona taka jest. Wiosną i latem dużo czasu spędzało się na
dworze , w sezonie chodziliśmy do lasu na słodkie jagody, to nic, że potem
rąk nie można było domyć, szorowaliśmy je w balii pod studnią ale i tak nie
wiele to zdało J
Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę
ogromne słodkie ptysie przekładane z
kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie
zmarnowało. Nie miało prawa.
Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu
śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie
wszędzie.
Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z
Manufaktury Wielkopolskiej które również
smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy! są naturalne bez ulepszaczy i konserwantów.
W
ofercie Manufaktury znajdziecie wiele zdrowych i naturalnych produktów-bez
chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie
prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i
jesienne przysmaki jak jagody, konfitury
agrestowe czy śliwki w syropie.
Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na
stronę internetową J
Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od
Manufaktury Wielkopolskiej:
Ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka mąki pszennej typ 500
4 jajka
Szczypta soli
Krem:
½ litra śmietany kremówki 30-36%
2 pełne łyżki sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 /2 łyżeczki pasty waniliowej
1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ptysie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, doprowadzamy
do wrzenia, gdy się zagotuje i masło rozpuści wsypać mąkę energicznie mieszając,
chwilę gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę zestawiamy
z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku każde następne gdy
poprzednie się połączy , miksujemy aż uzyskamy gęste kremowe ciasto.
Masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką o
kształcie dużej gwiazdy. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy
okrągłe kształty, zachowując odstęp od siebie bo ptysie urosną duże. Nagrzewamy
piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i
całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić
mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie
zmiksować.
Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć po łyżeczce jagód osączonych
z syropu od Manufaktury Wielkopolskiej . Oprószyć grubo pudrem schłodzić i podawać.
Pycha!
O tak, trafiłaś tym przepisem w 10-tkę, uwielbiam ptysie.
OdpowiedzUsuńPtysie uwielbiam, a z jagodami muszą być jeszcze lepsze!!
OdpowiedzUsuńTakie są,jagody od Manufaktury rewelacyjnie podkreśliły ich smak 😋
Usuń