Pyszny kremowy sernik z tych tradycyjnych z wiosennym
rabarbarem na kruchym spodzie.
Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek.
Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać
truskawki.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
30 dag mąki pszennej Młynomag
15 dag cukru
15 dag cukru
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
20 dag masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
6 dużych jaj od
„szczęśliwych kurek”
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
40-50 dag rabarbaru
Cukier puder do oprószenia
Ciasto kakaowe:
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia,
w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i
całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite.
Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o
wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15
minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz
cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę.
Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy
budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z cytryny, dodajemy
po łyżce twarogu cały czas ucierając. Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do
masy serowej, ucierając delikatnie na niskich obrotach miksera, tylko do
połączenia.
Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, posypujemy na
wierzchu pokrojonym na kawałki rabarbarem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i
pieczemy około 50 minut . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimny sernik oprószamy cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Coś innego
OdpowiedzUsuńPiękny kolor sernika! Ojj... musi być naprawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuń