STRONY

piątek, 21 czerwca 2019

Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką


Ucierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową  kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda.





Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm

Składniki:
3 duże jajka wiejskie
20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony”
6 dag masła 82%
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny

Kokosowa kruszonka:
7 łyżek mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka wiórek kokosowych
5 dag masła


Wykonanie:

Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy wiórki zimnego masła, rozcieramy palcami na sypką,  grudkową kruszonkę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować.

 Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny,  wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia.


Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką. 

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut.




Słodkich wypieków!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !