STRONY

sobota, 22 czerwca 2019

Sernik Tiramisu na zimno


Aksamitny rozpływający się w ustach sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą z likierem amaretto, idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ?





Foremka 23/28 cm lub mniejsza

Składniki:
20 dag okrągłych biszkoptów

Poncz:
250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu

Masa serowa:
350 ml śmietanki kremówki
40 dag serka homogenizowanego waniliowego
25 dag serka mascarpone
½ szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Ciemne kakao do posypania


Sposób przygotowania:
Foremkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem.
Ostudzony napar kawowy wymieszać z likierem amaretto ewentualnie rumem.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić do płynnej konsystencji  w gorącej kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone ubić na gęsty krem, dodać serek homogenizowany, wsypać cukier puder oraz wlać ekstrakt z wanilii, całość zmiksować mikserem na niskich obrotach, cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Biszkopty nasączyć naparem z kawy ułożyć  na dnie w blaszce,  wylać tężejącą masę serową, przykryć nasączonymi biszkoptami, posypać grubo ciemnym kakao, włożyć na całą noc do lodówki.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !