Deser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z
deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza
chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś
słodkiego.
Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!
Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie
składniki do przygotowania deseru możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment i wspaniałe jakościowo produkty.
Składniki na 4 porcje/
1 puszka mleczka kokosowego
4 pełne łyżki nasion chia
4 łyżki wiórek kokosowych białych
3 łyżki syropu klonowego
10 dag deserowej czekolady
30 dag borówki amerykańskiej
Melisa lub mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml
mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej
konsystencji.
Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy po łyżce
wiórków do każdego pucharka, pędzelkiem na
ściankach robimy esy floresy z czekolady , zostawiamy do wystygnięcia.
Resztę mleka kokosowego
mieszamy z syropem klonowym oraz nasionkami chia, odstawiamy na 15
minut, gdy masa zacznie się żelować wlewamy po równo do pucharków.
Na wierzchu posypujemy owocami borówki i dekorujemy melisą.
Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Podajemy schłodzony.
Smacznego!
Zanosi na przepyszny, jeszcze lepiej wygląda.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na blog, jeżeli wiersze nie przerażają ;)
http://humanoidtk.blogspot.com/
Ten deser jest WOW! Świetny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń