STRONY

poniedziałek, 15 lipca 2019

Deser kokosowy z chia, czekoladą i borówkami


Deser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 
Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!


Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie składniki do przygotowania deseru możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment i wspaniałe jakościowo produkty.







Składniki na 4 porcje/

1 puszka mleczka kokosowego
4 pełne łyżki nasion  chia
4 łyżki wiórek kokosowych białych
3 łyżki syropu klonowego
10 dag deserowej czekolady
30 dag borówki amerykańskiej
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. 

Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy po łyżce wiórków do każdego pucharka, pędzelkiem  na ściankach robimy esy floresy z czekolady , zostawiamy do wystygnięcia.

Resztę mleka kokosowego  mieszamy z syropem klonowym oraz nasionkami chia, odstawiamy na 15 minut, gdy masa zacznie się żelować wlewamy po równo do pucharków.


Na wierzchu posypujemy owocami borówki i dekorujemy melisą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Podajemy schłodzony.



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Zanosi na przepyszny, jeszcze lepiej wygląda.
    Zapraszam do mnie na blog, jeżeli wiersze nie przerażają ;)

    http://humanoidtk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser jest WOW! Świetny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !