Bardzo smaczne i słodziutkie ciasto na mleku skondensowanym,
puszyste i wilgotne, nie zapychające.
Dodatek kwaśnej białej porzeczki sprawia , ze ciasto jest
orzeźwiające i smaki doskonale się uzupełniają. Letni weekendowy wypiek do
filiżanki herbaty.
Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców, z każdymi
smakuje równie dobrze.
Składniki na keksówkę o wym 11/30 cm
3 duże jajka
22 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Dr.Oetker
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta soli
½ szklanki owoców białej porzeczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę
pokojową-to gwarancja udanego ciasta, więc masło wyciągamy z lodówki na dwie
godziny przed przygotowaniem ciasta.
Miękkie masło przekładamy do misy, wsypujemy cukier i
ubijamy na puch.
Cały czas miksując wbijamy stopniowo po jednym jajku, wlewamy
mleko skondensowane i ponownie miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy w osobnej misce z proszkiem do
pieczenia oraz solą, wsypujemy do masy jajecznej stopniowo w trzech turach,
mieszamy na niskich obrotach mikserach aż masa się połączy.
Nagrzewamy piekarnik do 175*c.
Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki, na wierzchu posypujemy porzeczką, wkładamy do
nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut (do suchego patyczka)
Słodkich wypieków!
cudowne ciasto
OdpowiedzUsuńZobaczymy ale smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię dam znać jak poszło 🙂
OdpowiedzUsuń