STRONY

poniedziałek, 22 lipca 2019

Krówka bananowo-borówkowa


Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. 
Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne.







Blaszka 25/30 cm lub podobna.

Składniki:
45 dag herbatników maślanych
1 puszka masy krówkowej/kajmaku
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Krem budyniowy:
1 litr mleka 3,2%
20 dag masła 82%
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy


Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
3 banany
15 dag borówki amerykańskiej
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania ciasta:

 Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek  z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami .

Resztę mleka zagotować  z cukrami, do gotującego wlać zawiesinę z mąką i  energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.


Zestawić z ognia, przykryć aby nie zrobił się kożuch i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, zmiksować aż powstanie gęsty krem.

Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia.

Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować na cieście. Banany pokroić w grubsze plastry, skroić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.


Złożenie ciasta:
Blaszkę wyłożyć pergaminem,  na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować połowę kremu budyniowego , na wierzchu powciskać w krem banany oraz posypać borówką, przykryć  kolejną warstwą herbatników , rozsmarować cały kajmak, przykryć herbatnikami, wyłożyć resztę kremu budyniowego, ułożyć herbatniki, na wierzch rozsmarować krem śmietanowy, posypać grubo startą gorzką czekoladą. 

Chłodzić ciasto całą noc w lodówce.



Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !