STRONY

niedziela, 4 sierpnia 2019

Puszysty mleczny sernik



Sernik…który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. 

Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami,  na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te proste wypieki zawsze są najlepsze.




Sernik jest z tych które pieką się z parą wodną i wyrastają podczas pieczenia a potem minimalnie opadają podczas studzenia w piekarniku, dzięki temu zachowuje swoją piankową strukturę i w niczym nie przypomina zbitych ciężkich serników. 
Upieczcie go sami i przekonajcie się o czym piszę.  To solidny kawałek pysznego domowego sernika.







Blaszka o wym 25/30 cm  

SKŁADNIKI:

Kakaowy spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki mleka w proszku
16 g cukru wanilinowego
6 dużych  jajek wiejskich
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)

Dodatkowo:
*Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
2 kokilki ceramiczne z wodą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Kakaowy spód:

Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać  pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. 
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. 

Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią. 

Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne  napełnione wodą.

Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem.

Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego.  Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.

Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję. 

Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.

Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.

 Studzić  przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba , że są duże upały. 
Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.




Słodkich wypieków!










8 komentarzy:

  1. Cudowny sernik! Takie proste są najlepsze :) Z mlekiem w proszku uwielbiam! Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mleko w proszku można zastąpić innym składnikiem? ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłaś mnie.
    Wygląda obłędnie.Postaram się upiec w niedzielę.
    Czy blaszkę z sernikiem wstawiasz do wody i pieczesz?
    Czy woda ma być w piekarniku i parować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszkę z ciastem stawiam obok kokilek napełnionych wodą
      Gdy sernik się piecze woda paruje dzięki temu jest bardzo puszysty i mega wilgotny.
      Oczywiście można go upiec tradycyjną metodą w kąpieli wodnej ale wtedy polecam blaszkę dobrze zawinąć folią aluminiową, aby nic nie wypłynęło. Chyba, że ktoś ma jeszcze piekarnik parowy wtedy pieczenia jeszcze łatwiejsze bez ceregieli 🤨
      Pozdrawiam serdecznie 🤗

      Usuń
  4. Mam pytanko jaki to ser z mascarpone? Można nazwę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty i rozpływający się w ustach sernik, jestem mało pieczącą osobą(mąż cukrzyk), lecz czasem piekę i to jest to, dzięki za super przepis, pozdrawiam słodko😄👍

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !