STRONY

wtorek, 2 lipca 2019

Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią


Ekspresowe i smaczne danie inspirowane meksykańskimi smakami. Tym razem  burrito zrobiłam z cukinią, wyszło smaczne i pożywne , idealnie sprawdzi się na ciepła przekąskę w letnie dni.  

Doskonały sposób na imprezową przekąskę, wystarczy zrobić wcześniej farsz a potem zamknąć w tortilli i podgrzać na patelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych.






SKŁADNIKI:

8-10 placków pszennej tortilli

½ kg mielonego mięsa z indyka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cukinia
¾ szklanki passaty pomidorowej
20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar
1 mała puszka kukurydzy
Słodka i ostra papryka do smaku
Sól himalajska do smaku
Olej do podsmażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, chwilę smażymy aż cebula stanie się szklista.

 Dodajemy mięso mielone z indyka  oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody.

Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. 

Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy.

Twardy ser żółty  ścieramy na tarce.



Na okrągłe placki tortilli nakładamy porcję farszu, posypujemy serem zwijamy składając boki do środka. Tak jak na krokiety . 

Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej. Podajemy od razu gorące i chrupiące.







Smacznego!

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY 
Z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !