Proste niepozorne ciastka maślane z pysznym cytrynowym
kremem lemon curd, wspaniałe, kruchutkie
, absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za
szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i
orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla
każdego J
* Krem lemon curd kupicie w sklepie Kuchnie Świata
Gdy spoglądamy na szklany słoiczek to widzimy miliony
bąbelków powietrza. Wskazuje to na niesamowitą lekkość jego zawartości. Dodatek
jaj oraz masła sprawia, że Lemon Curd ma delikatną i kremową konsystencję. Smak
jest pełny, rześki, po prostu słodko - cytrynowy.
Lemon Curd to tradycyjne brytyjskie smarowidło, pełniące
rolę podobną do naszego dżemu. Nazywane jest również masłem cytrynowym (bo w
istocie je zawiera) lub kremem cytrynowym (bo w istocie jest kremowe :) ).
Jakby nie tłumaczyć tego wyśmienitego klasyka, to najważniejszy jest jego
oryginalny, rześki i mocno cytrynowy smak. Lemon Curd jest propozycją dla
wszystkich kochających cytrusy, kremy, dżemy i smarowidła. Każdy kto lubi
naleśniki, tosty, racuchy czy ciasto drożdżowe, lub właśnie takie maślane ciasteczka, będzie zachwycony gdy spożyje
je posmarowane grubą warstwą masła cytrynowego. Pychota!
Składniki na dwie blaszki ciastek:
2 czubate szklanki mąki pszennej
20 dag masła 82%
¾ szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z cytryny
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
½ słoiczka kremu
lemon curd
Sposób przygotowania:
Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera,
wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować aż masa będzie prawie biała i
puszysta, dodać całe jajko, wlać ekstrakt z cytryny i ponownie zmiksować , partiami cały czas
miksując wsypywać mąkę aż powstanie
ciasto „kluch”
Wyjąć z misy i uformować kulę.
Owinąć w folię spożywczą i
włożyć na 40 minut do lodówki w celu schłodzenia.
Dwie płaskie blachy (od piekarnika) wyłożyć pergaminem do
pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki max po 15 g jedna –to jest
wielkość orzecha włoskiego układać na blasze –zachować odpowiedni odstęp bo
ciastka urosną, w środku każdego ciastka zrobić wgłębienie, prawie do końca ( tak aby podczas pieczenia krem nie uciekł )i
wyłożyć po płaskiej łyżeczce cytrynowego kremu.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół
przez około 15 minut, wyjąć i wystudzić.
Najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu.
Pycha!
Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !