STRONY

wtorek, 13 sierpnia 2019

Ciasteczka „Cytrynowe słoneczka”


Proste niepozorne ciastka maślane z pysznym cytrynowym kremem lemon curd, wspaniałe,  kruchutkie , absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla każdego J


* Krem lemon curd kupicie w sklepie  Kuchnie Świata 
Gdy spoglądamy na szklany słoiczek to widzimy miliony bąbelków powietrza. Wskazuje to na niesamowitą lekkość jego zawartości. Dodatek jaj oraz masła sprawia, że Lemon Curd ma delikatną i kremową konsystencję. Smak jest pełny, rześki, po prostu słodko - cytrynowy.

Lemon Curd to tradycyjne brytyjskie smarowidło, pełniące rolę podobną do naszego dżemu. Nazywane jest również masłem cytrynowym (bo w istocie je zawiera) lub kremem cytrynowym (bo w istocie jest kremowe :) ). Jakby nie tłumaczyć tego wyśmienitego klasyka, to najważniejszy jest jego oryginalny, rześki i mocno cytrynowy smak. Lemon Curd jest propozycją dla wszystkich kochających cytrusy, kremy, dżemy i smarowidła. Każdy kto lubi naleśniki, tosty, racuchy czy ciasto drożdżowe, lub właśnie takie maślane ciasteczka,  będzie zachwycony gdy spożyje je posmarowane grubą warstwą masła cytrynowego. Pychota! 








Składniki na dwie blaszki ciastek:

2 czubate szklanki mąki pszennej
20 dag masła 82%
¾ szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z cytryny
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
½  słoiczka kremu lemon curd

Sposób przygotowania:

Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować aż masa będzie prawie biała i puszysta, dodać całe jajko, wlać ekstrakt z cytryny  i ponownie zmiksować , partiami cały czas miksując wsypywać  mąkę aż powstanie ciasto „kluch”
Wyjąć z misy i uformować kulę. 

Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki w celu schłodzenia.

Dwie płaskie blachy (od piekarnika) wyłożyć pergaminem do pieczenia.

 Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki max po 15 g jedna –to jest wielkość orzecha włoskiego układać na blasze –zachować odpowiedni odstęp bo ciastka urosną, w środku każdego ciastka zrobić wgłębienie, prawie do końca ( tak aby podczas pieczenia krem nie uciekł )i wyłożyć po płaskiej łyżeczce cytrynowego kremu.

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 15 minut, wyjąć i wystudzić.
Najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu. 



Pycha!

Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !