Jesień zbliża się wielkimi krokami, choć słońce jeszcze
mocno przygrzewa w lasach pojawiły się prawdziwki, uwielbiam je zbierać,
suszyć, marynować i dodawać do smacznych dań takich jak risotto.
Danie obiadowe pełne
smaków i aromatów, sezon na grzyby jest krótki więc korzystajmy póki czas.
Dodatek masła truflowego wspaniale podkreśla jego smak. Najwyższej jakości masło zawierające oryginalne
czarne trufle z regionu Toskanii we Włoszech. Idealne do przyprawiania risotto,
ravioli czy po prostu na świeże pieczywo.
Poezja!
Składniki:
200 g ryżu arborio
30 dag świeżych prawdziwków
¾ szklanki wytrawnego białego wina
2 małe cebule
2 łyżki masła truflowego
1 łyżka oliwy
600 ml bulionu najlepiej grzybowego
80 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
Duża szczypta tymianku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużą głęboką patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę
masła truflowego, wsypać drobno posiekaną cebulę i chwilę zeszklić, tak aby się
nie przyrumieniła.
Gdy cebula zmięknie dodać pokrojone na plasterki umyte i
osuszone prawdziwki.
Smażyć pod przykryciem 5 minut aż puszczą sok, wsypać
suchy ryż i wlać wino, dusić do momentu odparowania.
Gdy ryż wchłonie wino wlać szklankę gorącego bulionu, wymieszać. Gotować aż ryż wchłonie bulion.
Dolać kolejną porcję bulionu i robić to do
momentu aż ryż będzie miękki. Trwa to około 15 minut.
Doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem do smaku.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać kolejną łyżkę
masła truflowego i starty parmezan.
Wymieszać, odstawić pod przykryciem na dwie
minuty, po tym czasie wyłożyć na głęboki talerz, udekorować płatkami parmezanu
i posypać posiekaną natką pietruszki od razu podawać.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
Brzmi smacznie, nigdy nie jadlam w takim wydaniu
OdpowiedzUsuń