STRONY

piątek, 23 sierpnia 2019

Risotto z borowikami, parmezanem i masełkiem truflowym


Jesień zbliża się wielkimi krokami, choć słońce jeszcze mocno przygrzewa w lasach pojawiły się prawdziwki, uwielbiam je zbierać, suszyć,  marynować i dodawać do smacznych dań takich jak risotto. 

Danie obiadowe pełne smaków i aromatów, sezon na grzyby jest krótki więc korzystajmy póki czas.

 Dodatek masła truflowego  wspaniale podkreśla jego smak. Najwyższej jakości masło zawierające oryginalne czarne trufle z regionu Toskanii we Włoszech. Idealne do przyprawiania risotto, ravioli czy po prostu na świeże pieczywo.



 Poezja!





Składniki:


200 g ryżu arborio
30 dag świeżych prawdziwków
¾ szklanki wytrawnego białego wina
2 małe cebule
1 łyżka oliwy
600 ml bulionu najlepiej grzybowego
80 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
Duża szczypta tymianku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużą głęboką patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła truflowego, wsypać drobno posiekaną cebulę i chwilę zeszklić, tak aby się nie przyrumieniła. 

Gdy cebula zmięknie dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone prawdziwki.
 Smażyć pod przykryciem 5 minut aż puszczą sok, wsypać suchy ryż i wlać wino, dusić do momentu odparowania.


Gdy ryż wchłonie wino wlać szklankę gorącego bulionu, wymieszać. Gotować aż ryż wchłonie bulion.

Dolać kolejną porcję bulionu  i robić to do momentu aż ryż będzie miękki. Trwa to około 15 minut.

 Doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem do smaku.


 Zdjąć patelnię z ognia, dodać kolejną łyżkę masła truflowego i starty parmezan. 

Wymieszać, odstawić pod przykryciem na dwie minuty, po tym czasie wyłożyć na głęboki talerz, udekorować płatkami parmezanu i  posypać posiekaną natką pietruszki  od razu podawać.











Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !