Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne
ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone
na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto
mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend.
Blaszka 25/30 cm lub większa
Składniki:
4 duże wiejskie jajka
40 dag zsiadłego mleka
4,5 szklanki mąki tortowej używam zawsze Młynomag
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker
Maślana kruszonka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła
½ szklanki cukru
Dodatkowo:
45 dag śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Maślana kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego
zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie
kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki.
Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć
pokojową temperaturę.
Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed
pieczeniem-to gwarancja udanego puszystego ciasta.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią,
miksujemy do uzyskania jasnej bardzo puszystej masy, wlewamy olej oraz zsiadłe
mleko, delikatnie miksujemy, partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie
miksujemy tylko do połączenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na
wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około
55 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Słodkich wypieków!
Ludzie dajcie żyć ile to jest 40 dag zsiadłego mleka ciasto samo w sobie pyszne i nie pracochłonne
OdpowiedzUsuńJa kupuję mleko w dużych kubkach takich jak jogurt grecki, na moje oko to 2,5 szklanki.
UsuńSmak dzieciństwa i wakacji u dziadków. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń