STRONY

poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Karkówka z borowikami


Bardzo smaczne mięsne danie obiadowe z  prawdziwkami które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulką, natrzeć mięso  przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych.






Składniki na 6 porcji/

6 grubych plastrów chudej karkówki
40 dag świeżych borowików (poza sezonem używamy mrożonych)
15 dag sera gouda
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżki oleju do podsmażenia
Sól himalajska do smaku
Szczypta pieprzu do smaku


Przygotowanie:

Plastry pokrojonej karkówki nacieramy z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką, przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie.

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i osuszone , pokrojone na grubsze plastry świeże borowiki, całość smażymy 5 minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego na tarce  sera smarujemy majonezem i ketchupem, na wierzchu posypujemy resztą sera. 


Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. 

Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.
Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być mięciutkie. 

Przed podaniem  posypujemy posiekaną natką pietruszki.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !