STRONY

poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Ogórkowe pikle z cebulą i papryką


Smak lata zamknięty w słoiczkach. Sałatka ogórkowa w tej wersji jest przepyszna, zimą doskonale podkreśli smak każdego mięsnego sosu do obiadu czy jako dodatek do hot-dogów.

Sałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was!





Składniki:

4 kg ogórków
4 duże  cebule
4 papryki czerwone
1 szklanka soli morskiej

Zalewa octowa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
2,5 szklanki cukru
1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy curry
2 łyżki gorczycy

Ogórki umyć, nie obierać ze skórek, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, a wydrążoną z nasion paprykę w cienkie paseczki. Całość razem wymieszać w dużym garnku , zasypać solą i ziarnistym pieprzem wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki  soku z warzyw.

Zalewa:
Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać ziele angielskie, przyprawę curry i doprowadzić do wrzenia.  Wymieszać z sokiem z warzyw.  Odstawić do wystudzenia.

Warzywa odsączyć z nadmiaru soku dodać do zalewy , wymieszać , nakładać do wyparzonych suchych słoiczków , tak aby zalewa była ponad warzywa, posypać na wierzchu odrobiną gorczycy, zakręcić mocno i pasteryzować około 5-10  minut od zagotowania. 
Wystudzić zimne wynieść do spiżarki.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !