STRONY

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Ciasto Frappuccino


Moje ulubione ciasto tortowe, idealne na święta Bożego Narodzenia. 

Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej,  biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto   i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca.

 Polecam!






Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

Biszkopt ciemny:
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
15 dag mąki tortowej Młynomag
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wody
5 łyżek oleju

Poncz:
350 ml mocnego lekko osłodzonego  naparu z rozpuszczalnej kawy
150 ml amaretto

Krem krówkowy:
½  kg serka mascarpone
40 dag masy krówkowej (kajmaku)

Krem kawowy:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
35 dag biszkoptowych języczków
Ciemne kakao do oprószenia

Przygotowanie ciasta:

 Ciemny biszkopt:
Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać  stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c.  na grzaniu góra dół. Po upieczeniu  ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce. 

Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek).  Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.

Krem krówkowy:
Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki  skropione ponczem z kawy i amaretto.

Krem Kawowy:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

Chłodzić całą noc w lodówce.



Słodkich wypieków!







9 komentarzy:

  1. Ile żelatyny na łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, taki jest przelicznik.
      Polecam jednak w listkach , dużo lepsza.

      Usuń
  2. Czy przepis był może robiony na większą blachę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto dziś zrobiłam, przepyszne. Domownicy byli zchwyceni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo smaczne ,dziękuję i miło pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna bez amaretto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo daje cały smak, ewentualnie można dać rum
      Pozdrawiam 🙂

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !