Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia i kolacji
wigilijnej bez śledzia.
W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie
z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest
prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę.
Składniki:
30 dag solonych filetów śledziowych
2 łyżki majonezu
2 łyżki delikatesowej musztardy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
Śledzie jeśli są dość słone, wymoczyć przez 2 godziny w
zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na
paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku.
Przygotować sos:
Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy
marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać
pokrojone śledzie, wymieszać odstawić na 24 godziny do lodówki.
Podawać.
Smacznego!
Takie śledziki są najlepsze, ale objadłam się ich w święta
OdpowiedzUsuń