STRONY

piątek, 20 grudnia 2019

Śledzie w śmietanie z marynowanym pieprzem


Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej bez śledzia.
W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę.






Składniki:

30 dag solonych filetów śledziowych
2 łyżki majonezu
2 łyżki delikatesowej musztardy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Szczypta płatków chili


Sposób przygotowania:
Śledzie jeśli są dość słone, wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku.


 Przygotować sos: Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać pokrojone śledzie, wymieszać odstawić na 24 godziny do lodówki. 
Podawać.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie śledziki są najlepsze, ale objadłam się ich w święta

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !