STRONY

piątek, 13 grudnia 2019

Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego


Na pewno wiele z Was marzy o jednym urządzeniu które nie zajmie wiele miejsca na kuchennym blacie , a jest wszechstronne i  łatwe w obsłudze. 

Od jakiegoś czasu testuję opiekacz befsztyk firmy Dezal , jak wiecie zapewne z wcześniejszych postów to moje kolejne urządzenie tej firmy, z gofrownicy i opiekacza sandwich jestem bardzo zadowolona i nie zamienię na żadne inne, teraz przyszedł czas na bardziej uniwersalne urządzenie, praktycznie do wszystkiego,  bardzo ułatwia życie , bo dzięki niemu szybko można przygotować ciepły posiłek. Takich urządzeń jest na rynku wiele, i wcale tak łatwo nie jest wybrać.


Testowany model opiekacza  ma dużą płytę grzewczą, i mieści się na nim naprawdę sporo, kolejny plus to duża moc, nagrzewa się szybko, specjalna powłoka pokryta greblonem sprawia , że nic nie przywiera, dzięki temu nasze mięso opieczemy równomiernie i szybko. 
Gofry czy biskwity będą puszyste ale i chrupiące. A nie jak w innych o małej mocy cienki gumowy placek.
Urządzenie doskonale sprawdzi się do opiekania pity, tortilli czy burrito , nie potrzeba płyt grzewczych smarować żadnym tłuszczem,  docenią to osoby które tłuszczów używać nie mogą lub są na diecie. 
Na tym urządzeniu można opiec praktycznie wszystko.  Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta Dezal. Polecam Wam, naprawdę świetna sprawa.

Poniżej podaję Wam kilka przykładów co można przygotować :

Biszkoptowe biskwity:
Składniki:

3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
Szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka jaj ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka i ponownie zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać aby nie utracić konsystencji piany, wlewać porcjami na środek opiekacza , piec 1-2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub owocami.








Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem:

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
10 łyżek sosu sojowego
1 czubata łyżka płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
1 łyżka soku z cytryny
2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.
2. Marynata:
W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknąć włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. 
Osączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzany opiekacz, ułożyć po gałązce rozmarynu , zamknąć i opiekać około 7-8 minut z każdej strony.
Podawać na ulubionej sałatce .






Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem

Składniki:
6 małych podłużnych bułeczek pszennych
½ kg świeżych pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda

Sposób przygotowania:
Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie plasterki, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić  pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym.

Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć miąższ ze środka, środek napełnić ciasno  farszem , bułeczki ułożyć na opiekaczu , docisnąć i zapiekać 2-3 minuty aż bułeczki zrobią się chrupiące a ser rozpuści. Podawać od razu.





Wpis powstał przy współpracy z marką 

1 komentarz:

  1. Rewelacyjne urządzenie! Też go mam i bardzo polecam!
    Przepisy bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !