Moje ulubione ciasto tortowe, idealne na święta Bożego
Narodzenia.
Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej, biszkoptowe języczki nasaczone naparem
kawowym z amaretto i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa.
Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego
ciasta wraca.
Polecam!
Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
15 dag mąki tortowej Młynomag
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wody
5 łyżek oleju
Poncz:
350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy
150 ml amaretto
Krem krówkowy:
½ kg serka mascarpone
40 dag masy krówkowej (kajmaku)
Krem kawowy:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
35 dag biszkoptowych języczków
Ciemne kakao do oprószenia
Przygotowanie ciasta:
Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać
do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę,
delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od
miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych
wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać
od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.
Nasączyć wystudzonym naparem
kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.
Krem krówkowy:
Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem
, ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego
kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione ponczem z kawy i amaretto.
Krem Kawowy:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć
do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier
puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do
połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią
warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.
Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Ile żelatyny na łyżeczki?
OdpowiedzUsuń1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, taki jest przelicznik.
UsuńPolecam jednak w listkach , dużo lepsza.
Czy przepis był może robiony na większą blachę ?
OdpowiedzUsuńWymiar blachy jest podany w jakiej robiłam.
UsuńCiasto dziś zrobiłam, przepyszne. Domownicy byli zchwyceni. Polecam!
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne ,dziękuję i miło pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. Polecam
OdpowiedzUsuńCzy mozna bez amaretto?
OdpowiedzUsuńNie, bo daje cały smak, ewentualnie można dać rum
UsuńPozdrawiam 🙂
Super ciacho- zrobione idzie na prezent, myślę że wszystkim posmakuje.
UsuńBardzo się cieszę, życzę smacznego:)
Usuń