Sycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni z boczkiem i makaronem w roli głównej.
Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz
po zrobieniu . Propozycja na smaczny obiad w 30 minut. Proste przepisy zawsze się sprawdzają !
Składniki na 3-4 porcje/
25 dag makaronu kokardki
40 dag chudego parzonego boczku
1 mała cukinia
2 cebule
½ żółtej papryki
4 ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietanki do zup 18%
5 dag miękkiego serka typu brie
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku natka pietruszki do oprószenia
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w cienkie paseczki, obraną cebulę i czosnek
posiekać w kostkę, całość wrzucić na głęboką patelnię, przykryć i podsmażyć
około 5 minut aż tłuszcz się wytopi i cebula zeszkli, dodać pokrojoną paprykę i
cukinię ,poddusić 5 minut pod przykryciem, doprawić do smaku solą, świeżo
mielonym pieprzem oraz szczypta chili wlać śmietankę , dodać
serek, całość wymieszać, trzymać na wolnym ogniu aż serek się rozpuści.
Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu,
odcedzić na sicie, dodać do sosu i wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać
posiekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !