STRONY

poniedziałek, 9 grudnia 2019

Makaron z boczkiem i cukinią z patelni


Sycące, pożywne i szybkie danie obiadowe z patelni  z boczkiem i makaronem  w roli głównej.
Bardzo często je przygotowuję w sezonie zimowym, najlepsze zaraz po zrobieniu . Propozycja na smaczny obiad w 30 minut. Proste przepisy zawsze się sprawdzają ! 





Składniki na 3-4 porcje/


25 dag makaronu kokardki
40 dag chudego parzonego boczku
1 mała cukinia
2 cebule
½ żółtej papryki
4 ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietanki  do zup 18%
5 dag miękkiego serka typu brie
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku natka pietruszki do oprószenia

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w cienkie paseczki, obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę, całość wrzucić na głęboką patelnię, przykryć i podsmażyć około 5 minut aż tłuszcz się wytopi i cebula zeszkli, dodać pokrojoną paprykę i cukinię ,poddusić 5 minut pod przykryciem, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem   oraz szczypta chili wlać śmietankę , dodać serek, całość wymieszać, trzymać na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. 
Zestawić z ognia.


Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, dodać do sosu i wymieszać, rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.







Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !