Co może być lepszego na ciepły obiad, kiedy wracamy
zziębnięci z pracy i nie mamy zbyt wiele czasu aby spędzić w kuchni?
Z pomocą wtedy przychodzą właśnie przepisy takie jak ten.
Jednogarnkowe, pożywne i sycące dzięki pysznej Morlińskiej
kiełbasie z kurczaka, całość przygotowania zajmie Wam nie więcej jak pół
godziny. Wystarczy garnek i składniki, więc oprócz smacznego obiadu nie będzie dużo do zmywania. Polecam.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
40 dag cienkiej morlińskiej kiełbasy z piersi kurczaka
1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy
30 dag pieczarek
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
1 marchewka
1 mała cukinia
1 duża cebula
mały kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 szklanki domowego bulionu lub rosołu
½ szklanki pomidorowej passaty
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Szczypta suszonego tymianku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cienką kiełbasę pokroić na grubsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Obraną marchewkę i
wydrążoną z nasion paprykę , umytą cukinię i pieczarki pokroić w kostkę. Por pokroić w pół krążki.
W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju dodać cebulę z czosnkiem,
zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty, dodać kiełbasę i pokrojoną marchewkę, całość
przesmażyć około 5 minut.
W sypać suchą soczewicę, zalać bulionem lub rosołem, dodać
szczyptę tymianku i sól do smaku, zagotować, gdy zabulgocze, dodać resztę
pokrojonych warzyw, gotować do miękkości soczewicy, pod koniec gotowania dodać
koncentrat pomidorowy, wlać passatę, gotując doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozlać na talerze posypać natką i podawać gorące.
Kociołek rewelacyjnie smakuje również na drugi dzień po
podgrzaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !