Bardzo smaczna i pożywna klasyczna sałatka
w sam raz na zimowe dni. Na bazie sałaty rzymskiej, grillowanego
kurczaka , grzanek, chrupiących chipsów z chudego boczku z sosem worcestershire i startym parmezanem .
W pełni zastąpi pożywny posiłek obiadowy.
Bardzo łatwa do zrobienia. Przepisów
na tę słynną sałatkę jest wiele, mnie najbardziej smakuje w tej wersji którą
Wam podaję.
W sałatce cezar najważniejszy jest sos to on podkręca
cały smak. Dlatego polecam zaopatrzyć się w dobry majonez i sos worcestershire
który kupicie w sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na sałatkę :
1 główka sałaty rzymskiej
1 filet z kurczaka
1 łyżeczka ziół włoskich
1 łyżka oliwy
50 g chudego surowego boczku w cienkich plastrach
2 łyżki startego
parmezanu
Czosnkowe grzanki tostowe
Sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki tartego parmezanu
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól himalajska do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie pozbyć się
błonek, natrzeć oliwą i posypać ziołami włoskimi. Grillować na rozgrzanej
patelni, podlewając odrobiną oliwy aż będzie miękki i upieczony. Odstawić
mięso na deskę aby odpoczęło i pokroić na cienkie paski.
Boczek pokroić na cienkie kawałki, ułożyć na suchej patelni
i usmażyć aż będzie chrupiący.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki ułożyć w półmisku, dodać
zgrillowane mięso kurczaka, posypać tostowymi grzankami oraz chipsami z boczku.
Przygotować sos:
Majonez połączyć w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
dodać sok z cytryny oraz sos worcestershire, doprawić szczyptą pieprzu oraz
solą.
Wsypać parmezan i całość dobrze wymieszać. Sosem polać sałatkę, posypać po wierzchu resztą sera.
Podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !