Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z
warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów
warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem
porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki
się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki.
Krem lotus*podany w przepisie kupicie tutaj
Krem lotus*podany w przepisie kupicie tutaj
Blaszka 24/24 cm
30 dag herbatników maślanych
1 słoiczek gęstego dżemu z czarnej porzeczki
Ciasteczkowy krem:
20 dag masła 82%
3 pełne łyżki kremu lotus
2 budynie śmietankowe po 40g
2 żółtka
600 ml mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
½ szklanki prażonych wiórek kokosowych lub płatków
migdałowych
Sposób przygotowania:
Krem:
400 ml mleka połączyć
z cukrem i doprowadzić do wrzenia. W reszcie mleka roztrzepać budynie i żółtka
, wlać na gotujące się mleko z cukrem, ugotować gęsty budyń. Zostawić do
całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, cały czas
miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec dodać krem Lotus ze
słoiczka i ponownie zmiksować, krem ma być gęsty.
Krem podzielić na 3 równe części.
Krem podzielić na 3 równe części.
Przełożenie:
Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem
, ułożyć warstwę herbatników, posmarować cieniutko dżemem rozsmarować porcję kremu, ponownie ułożyć herbatniki
i powtórzyć czynność aż do skończenia. Na
wierzchu posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami lub płatkami
migdałowymi.
Chłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
Czym można zastąpić krem lotus?
OdpowiedzUsuńNie da się to zastąpić.
UsuńGdzie można kupić krem lotus
OdpowiedzUsuńLidl, Dino Auchan, Tesco...tak jak nutellę.
UsuńCzy dżem porzeczkowy można zamienić na truskawkowy bądź inny? ; )
OdpowiedzUsuńoczywiście...
Usuń