STRONY

piątek, 3 stycznia 2020

Herbatnikowa delicja


Delikatne ciasto przekładane, na maślanych herbatnikach z warstwą porzeczkowego dżemu oraz ciasteczkowym kremem Lotus. Dla amatorów warstwowych ciast bez pieczenia, słodziutką masę wspaniałe przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień po przełożeniu jak smaki się przenikną. Ciężko odmówić sobie dokładki.

Krem lotus*podany w przepisie kupicie tutaj






Blaszka 24/24 cm


Składniki:
30 dag herbatników maślanych
1 słoiczek gęstego dżemu z czarnej porzeczki

Ciasteczkowy krem:
20 dag masła 82%
3 pełne łyżki kremu lotus
2 budynie śmietankowe po 40g
2 żółtka
600 ml mleka
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
½ szklanki prażonych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Krem:
400 ml mleka  połączyć z cukrem i doprowadzić do wrzenia. W reszcie mleka roztrzepać budynie i żółtka , wlać na gotujące się mleko z cukrem, ugotować gęsty budyń. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec dodać krem Lotus ze słoiczka i ponownie zmiksować, krem ma być gęsty.
Krem podzielić na 3 równe części.

Przełożenie:
Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem , ułożyć warstwę herbatników, posmarować cieniutko dżemem  rozsmarować  porcję kremu, ponownie ułożyć herbatniki i powtórzyć czynność aż do skończenia. Na wierzchu posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami lub płatkami migdałowymi.

Chłodzić całą noc w lodówce. 



Smacznego!










6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !