STRONY

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Karkówka faszerowana warzywami pieczona na kapuście


Kto nie lubi przygotowywać obiadów które praktycznie robią się same ? Ta propozycja taka właśnie jest. Karkówka z tego przepisu wychodzi soczysta mięciutka i idealnie doprawiona, pachnie ziołami i zachwyca kolorami. Aż ślinka cieknie!
Do karkówki polecam chrupiące pieczone ziemniaczki . Pycha!




Składniki na 6 dużych porcji/


1,5 kg chudej karkówki
1 kg kiszonej kapusty
6-7 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki przyprawy do karkówki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól himalajska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzeć z każdej strony przyprawą do karkówki, czosnkiem granulowanym i solą, wstawić na całą noc do lodówki aby mięso naszło przyprawami.

 Paprykę żółtą i czerwoną pokroić na paski, tak samo obraną cebulę, mięso wyjąć z lodówki, ponacinać nożem na grubsze plastry tylko nie do końca tak aby karkówka pozostała w całości, w nacięcia powkładać plastry boczku, paprykę i plasterki cebuli.


Kiszoną kapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą aby nie była zbyt kwaśna, lekko odcisnąć ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym na środek włożyć karkówkę, oprószyć majerankiem, zamknąć naczynie pokrywa ewentualnie przykryć folią aluminiową, piec 2 godziny w temp 180*c na grzaniu góra –dół. 

 Przed podaniem posypać natką pietruszki.






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !