Wilgotny, mega kremowy sernik o delikatnym egzotycznym smaku
marakui upieczony na kruchym spodzie. Długo utrzymuje świeżość po upieczeniu,
niezastąpiony na wszelkie rodzinne imprezy w tym świąteczne. Łatwy do wykonania,
rozkosz dla podniebienia, jeden z lepszych serników.
Zamiast pulpy z marakui
możecie dodać zmiksowane mango.
Blaszka 25/30 cm
Kruchy spód:
2 pełne szklanki mąki krupczatki
15 dag masła
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego mielonego twarogu np. Piątnica
1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek
2 budynie śmietankowe po 40g
16 g cukru waniliowego
20 dag masła
25 dag cukru
6 jajek
1 białko (z ciasta kruchego)
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę
wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do
pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne masło, całość szybko
zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem,
włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło przełożyć do misy wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na
puszystą jasną masę. Dodać same żółtka
jaj, stopniowo po jednym wsypać budynie, dodać pulpę z marakui , zmiksować.
Białka razem z tym z ciasta kruchego zmiksować na gęstą lśniącą
pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy
schłodzony spód, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 55-60
minut na grzaniu góra dół. Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach
piekarnika, Zimny oprószyć pudrem.
Słodkich wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !