STRONY

wtorek, 14 stycznia 2020

Kremowy sernik z marakują


Wilgotny, mega kremowy sernik o delikatnym egzotycznym smaku marakui upieczony na kruchym spodzie. Długo utrzymuje świeżość po upieczeniu, niezastąpiony na wszelkie rodzinne imprezy w tym świąteczne. Łatwy do wykonania, rozkosz dla podniebienia, jeden z lepszych serników. 
Zamiast pulpy z marakui możecie dodać zmiksowane mango.





Blaszka 25/30 cm


Kruchy spód:
2 pełne szklanki mąki krupczatki
15 dag masła
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg tłustego mielonego twarogu np. Piątnica
1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek
2 budynie śmietankowe po 40g
16 g cukru waniliowego
20 dag masła
25 dag cukru
6 jajek
1 białko (z ciasta kruchego)

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem,  proszkiem do pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne masło, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.


Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło przełożyć  do misy  wsypać  cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na puszystą jasną masę. Dodać  same żółtka jaj, stopniowo po jednym  wsypać  budynie, dodać pulpę z marakui , zmiksować.

Białka razem z tym z ciasta kruchego zmiksować na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy schłodzony spód, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 55-60 minut na grzaniu góra dół. Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, Zimny oprószyć pudrem.







Słodkich wypieków !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !