STRONY

piątek, 28 lutego 2020

Ciasto Mleczna kanapka


Wilgotne mocno kakaowe blaty i przepyszny krem na bazie mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach.

Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam!








 

Blaszka 25/30 cm

Ciasto:
5 dużych  jaj
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wody
1,5 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia


Krem mleczny:
35 dag masła 82%
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
125 ml mleka 3,2%

Polewa:
5 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową.

Do małego rondelka wlać wodę, olej wsypać szklankę cukru i dodać czarne i zwykłe kakao, całość  doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę do rozpuszczenia cukru i połączenia masy, zdjąć z ognia wystudzić.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka jaj umieścić w misie miksera ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami pół szklanki cukru, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki, wlać  ostudzoną masę z kakao, oraz delikatnie partiami wsypywać mąkę, wymieszać całość delikatnie rózgą od miksera, tak aby nie naruszyć struktury pianki bo inaczej powstanie nam zakalec.

Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki –samo dno, boków niczym nie natłuszczać.
Włożyć do zimnego piekarnika piec przez około 40/45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę otrzymując dwa blaty.

Krem mleczny:
Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym, całkowicie wystudzić.


Miękkie masło przełożyć do wysokiej miski utrzeć  na puch z cukrem pudrem, miksując partiami wsypywać  mleko w proszku na przemian wlewać zimne mleko z cukrem waniliowym, utrzeć do gładkości.
Masę wyłożyć na kakaowy blat, przykryć drugim blatem, leciutko docisnąć.
Masło rozpuścić w garnuszku do płynnej konsystencji , do gorącego dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą, odstawić na 2 minuty, po czym całość wymieszać otrzymując lśniącą gładką polewę.

Polać ciasto, włożyć na całą noc do lodówki. Wyciągnąć na 2 godziny przed podaniem aby zmiękło.

Słodkich wypieków!










sobota, 22 lutego 2020

Mini szarlotka bez pieczenia z bitą śmietanką


Szybki i prosty deser bez pieczenia na kakaowych herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika.
To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :) 





Foremka 24/24 cm

Składniki:
25 dag herbatników kakaowych

Warstwa jabłkowa:
5 kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Warstwa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:


Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej wody i udusić do miękkości na wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż galaretka się rozpuści, zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć krem śmietanowy, oprószyć przez sito kakao i włożyć na całą noc do lodówki.

Smacznego!


środa, 12 lutego 2020

Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem



Na zrobienie domowego  chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo. 
Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia  polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać! 


Do tego typu pierożków nie podaje się sztućców, chwytamy je w palce, nagryzamy  i wypijamy rosół a potem jemy całego pierożka.
W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada  się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami.

Farsz doprawiłam świetną  mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata-doskonale podkreśla smak mięs, sosów  czy gulaszy.  A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie! 









SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/

Ciasto: 
½ kg mąki pszennej tortowej
Ok. 1 szklanka ciepłej wody
½ łyżeczki soli
1 małe jajko

Farsz mięsny:
25 dag mielonej wołowiny
25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny
1 duża cebula
1 szklanka domowego bulionu lub rosołu
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 pączek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Farsz:
Mieszane mięso mielone  mieszamy z drobno posiekaną  cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy  do momentu aż mięso wchłonie cały bulion, doprawiamy farsz do smaku solą morską i pieprzem i ponownie mieszamy.

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, wałkujemy cienko-tak jak nawykłe pierożki, wykrawamy z ciasta kółka o śr 10-12 cm na środek każdego kładziemy łyżeczkę mięsnego farszu, krążki składamy na pół , brzegi zwijamy jak harmonijkę i dociskamy do siebie., brzegi można też nieco skręcić.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut, od czasu  do czasu je mieszając.

 Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, wykładamy na talerz , posypujemy odrobiną posiekanej natki, podajemy od razu gorące.



Smacznego!

niedziela, 9 lutego 2020

Ciasto mleczno-kawowe


Duży kawałek tortowego ciasta.

Puszysty wysoki biszkopt nasączony naparem z mlecznej rozpuszczalnej kawy , cieniutka warstwa konfitury malinowej i krem z serków homogenizowanych i mleka w proszku, słodyczy dopełnia polewa z białej czekolady i posypka z wiórek kokosowych.
Choć wydaje się przesłodzone wcale takie nie jest. Smaczne warstwowe ciasto na różne okazje. 

Polecam.







Blaszka 25/30 cm


Biszkopt:
8 jaj
1  1/3  szklanki cukru
1  1/3 szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mleczny krem:
20 dag masła 82%
1 pełna łyżka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
75 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek kawy Inki mlecznej
350 ml wody

Polewa:
10 dag białej czekolady
1/3 szklanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców
3 łyżki wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera wsypać cukier i ubić do uzyskania gęstej puszystej piany. 
W drugiej misce ubić na sztywno białka. 
Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste. 
Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. 
Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu. 
Zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.

Poncz:
Kawę  rozpuszczalną i mleczą inkę zalać gorącą wodą, zostawić do wystudzenia.

Krem:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Miękkie masło utrzeć  z cukrem pudrem na puch, miksując dodawać stopniowo serek na przemian wsypywać mleko w proszku , wystudzoną płynną żelatynę wymieszać z niewielką ilością kremu-3 łyżki i dodać do masy, ponownie zmiksować.


Złożenie ciasta:
Jeden blat biszkopta umieścić  w blaszce skropić dobrze ponczem, wysmarować konfiturą malinową,  wyłożyć 1/3 kremu, na krem wyłożyć nasączone jednym ruchem ręki  w naparze kawy okrągłe biszkopty, przykryć 1/3 kremu i drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.  

Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką w gorącej kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta posypać wiórkami. Włożyć na całą noc do lodówki.


Słodkich wypieków!