Wilgotne mocno kakaowe blaty i przepyszny krem na bazie
mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie,
smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie
imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na
około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające
się w ustach.
Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się również do
przełożenia i tynkowania tortów. Polecam!
Blaszka 25/30 cm
Ciasto:
5 dużych jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wody
1,5 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżki czarnego kakao Dr.Oetker
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mleczny:
35 dag masła 82%
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
125 ml mleka 3,2%
Polewa:
5 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp
pokojową.
Do małego rondelka wlać wodę, olej wsypać szklankę cukru i
dodać czarne i zwykłe kakao, całość
doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę do rozpuszczenia cukru i
połączenia masy, zdjąć z ognia wystudzić.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka jaj umieścić w misie miksera ubić na sztywną pianę,
pod koniec wsypywać partiami pół szklanki cukru, zmniejszyć obroty miksera, dodać
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki, wlać ostudzoną masę z kakao, oraz delikatnie
partiami wsypywać mąkę, wymieszać całość delikatnie rózgą od miksera, tak aby
nie naruszyć struktury pianki bo inaczej powstanie nam zakalec.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki –samo dno,
boków niczym nie natłuszczać.
Włożyć do zimnego piekarnika piec przez około 40/45 minut w
temp 180*c na grzaniu góra-dół.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,
całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę otrzymując dwa blaty.
Krem mleczny:
Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym, całkowicie
wystudzić.
Miękkie masło przełożyć do wysokiej miski utrzeć na puch z cukrem pudrem, miksując partiami wsypywać
mleko w proszku na przemian wlewać zimne
mleko z cukrem waniliowym, utrzeć do gładkości.
Masę wyłożyć na kakaowy blat, przykryć drugim blatem,
leciutko docisnąć.
Masło rozpuścić w garnuszku do płynnej konsystencji , do gorącego
dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą, odstawić na 2 minuty, po
czym całość wymieszać otrzymując lśniącą gładką polewę.
Polać ciasto, włożyć na całą noc do lodówki. Wyciągnąć na 2
godziny przed podaniem aby zmiękło.
Słodkich wypieków!