Duży kawałek tortowego ciasta.
Puszysty wysoki biszkopt
nasączony naparem z mlecznej rozpuszczalnej kawy , cieniutka warstwa konfitury
malinowej i krem z serków homogenizowanych i mleka w proszku, słodyczy dopełnia
polewa z białej czekolady i posypka z wiórek kokosowych.
Choć wydaje się
przesłodzone wcale takie nie jest. Smaczne warstwowe ciasto na różne okazje.
Polecam.
Blaszka 25/30 cm
Biszkopt:
8 jaj
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki
tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mleczny krem:
20 dag masła 82%
1 pełna łyżka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
75 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek kawy Inki mlecznej
350 ml wody
Polewa:
10 dag białej czekolady
1/3 szklanki kremówki 30%
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców
3 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera
wsypać cukier i ubić do uzyskania gęstej puszystej piany.
W drugiej misce ubić
na sztywno białka.
Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę tortową wymieszaną z
proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste.
Ubite białka dodawać
partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie
wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę.
Piec w nagrzanym do 175*c
piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z
blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.
Zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Poncz:
Kawę rozpuszczalną i mleczą inkę zalać gorącą wodą, zostawić do wystudzenia.
Krem:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć
jednakową pokojową temperaturę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, miksując dodawać
stopniowo serek na przemian wsypywać mleko w proszku , wystudzoną płynną żelatynę
wymieszać z niewielką ilością kremu-3 łyżki i dodać do masy, ponownie
zmiksować.
Złożenie ciasta:
Jeden blat biszkopta umieścić w blaszce skropić dobrze ponczem, wysmarować
konfiturą malinową, wyłożyć 1/3 kremu,
na krem wyłożyć nasączone jednym ruchem ręki
w naparze kawy okrągłe biszkopty, przykryć 1/3 kremu i drugim blatem
biszkopta, nasączyć ponczem wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.
Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką w
gorącej kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta posypać wiórkami. Włożyć na całą
noc do lodówki.
Słodkich wypieków!
Świetnie wygląda, chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńDziś chyba zrobię...
OdpowiedzUsuń