STRONY

niedziela, 9 lutego 2020

Ciasto mleczno-kawowe


Duży kawałek tortowego ciasta.

Puszysty wysoki biszkopt nasączony naparem z mlecznej rozpuszczalnej kawy , cieniutka warstwa konfitury malinowej i krem z serków homogenizowanych i mleka w proszku, słodyczy dopełnia polewa z białej czekolady i posypka z wiórek kokosowych.
Choć wydaje się przesłodzone wcale takie nie jest. Smaczne warstwowe ciasto na różne okazje. 

Polecam.







Blaszka 25/30 cm


Biszkopt:
8 jaj
1  1/3  szklanki cukru
1  1/3 szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mleczny krem:
20 dag masła 82%
1 pełna łyżka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
75 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek kawy Inki mlecznej
350 ml wody

Polewa:
10 dag białej czekolady
1/3 szklanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców
3 łyżki wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera wsypać cukier i ubić do uzyskania gęstej puszystej piany. 
W drugiej misce ubić na sztywno białka. 
Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste. 
Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. 
Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu. 
Zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.

Poncz:
Kawę  rozpuszczalną i mleczą inkę zalać gorącą wodą, zostawić do wystudzenia.

Krem:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Miękkie masło utrzeć  z cukrem pudrem na puch, miksując dodawać stopniowo serek na przemian wsypywać mleko w proszku , wystudzoną płynną żelatynę wymieszać z niewielką ilością kremu-3 łyżki i dodać do masy, ponownie zmiksować.


Złożenie ciasta:
Jeden blat biszkopta umieścić  w blaszce skropić dobrze ponczem, wysmarować konfiturą malinową,  wyłożyć 1/3 kremu, na krem wyłożyć nasączone jednym ruchem ręki  w naparze kawy okrągłe biszkopty, przykryć 1/3 kremu i drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.  

Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką w gorącej kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta posypać wiórkami. Włożyć na całą noc do lodówki.


Słodkich wypieków! 



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !