STRONY

niedziela, 22 marca 2020

Puszysta drożdżówka z powidłami i maślaną kruszonką


Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne  domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać !






Składniki na dużą blachę 25/38 cm

Ciasto:
75 dag mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłego mleka
10 dag roztopionego masła
10 dag cukru
16 g cukru waniliowego
3 jajka
1 płaska łyżeczka soli

Maślana kruszonka:
15 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
10 dag masła

Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, drożdże, sól, całość wymieszać łyżką, wbić jajka, wlać ciepłe ale nie gorące mleko i łyżką wymieszać , wlać rozpuszczone lekko ciepłe masło i całość zagniatać ręką kilka minut aż będzie gładkie , jednolite i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. 

Przykryć ciasto ściereczką i odnieść w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło.


Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować  na dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy placek powidłami i zawinąć jak roladę.

Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia, zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie do końca, tak aby rolady się rozłożyły,  zostawić do ponownego wyrośnięcia.


 W tym czasie przygotować kruszonkę:

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, rozetrzeć w palcach aż otrzymamy mokra kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem, posypać kruszonką, piec około 40 minut w temp 180*c na grzaniu góra –dół.


Słodkich wypieków!

9 komentarzy:

  1. Witam 🤗 jestem w trakcie,czekam aż wyrośnie ciasto, mam nadzieję że będzie prawie tak pysznie wyglądało i smakowało jak Twoje 😉😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam a za drugim razem już zwinięte ile ma wyrastać ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie na ile Pani zostawi byle podrosło. 10 minut wystarczy.

      Usuń
  3. Przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło pięknie. Wyrosło i smakuje wspaniale. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia. Dziękuję za przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto zrobiłam wieczorem , przez noc znikła cała blacha 🙂musiał wszystkim smakować osobiście się nie załapałam 🤣

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !