STRONY

czwartek, 12 marca 2020

Ciasto czekoladowe z korzenną gruszką


Rozpływające się w ustach, mięciutkie i mega wilgotne dzięki korzennym gruszkom z syropu.
Proste weekendowe ciasto do filiżanki aromatycznej herbaty. To jedno z najsmakowitszych połączeń smakowych  Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Czekoladowym wypiekom mało kto się oprze.






Ciasto na foremkę 12/30 cm

Składniki:
2 duże jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
½ szklanki oleju roślinnego
½ litrowy słoik gruszek w syropie-najlepiej korzennych

Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
posypka

Sposób przygotowania:
Gruszki osączyć z syropu pokroić w drobną jak najmniejszą kostkę.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao.

Jajka wbić do misy wsypać cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać olej, dodać pokrojone gruszki, zmiksować, zwolnić obroty miksera i wsypywać powoli mąkę z kakao, wymieszać tylko do uzyskania gęstego czekoladowego ciasta (im krócej miksujemy ciasto jest pulchniejsze)

Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej pergaminem włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec około 50-60 minut-do suchego patyczka.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne oblać czekoladową polewa i udekorować posypką wg uznania.


 Słodkich wypieków! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !