Rozpływające się w ustach, mięciutkie i mega wilgotne dzięki
korzennym gruszkom z syropu.
Proste weekendowe ciasto do filiżanki aromatycznej herbaty.
To jedno z najsmakowitszych połączeń smakowych Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Czekoladowym
wypiekom mało kto się oprze.
Ciasto na foremkę 12/30 cm
Składniki:
2 duże jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
16 dag cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
½ szklanki oleju roślinnego
½ litrowy słoik gruszek w syropie-najlepiej korzennych
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
posypka
Sposób przygotowania:
Gruszki osączyć z syropu pokroić w drobną jak najmniejszą
kostkę.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą,
cynamonem oraz kakao.
Jajka wbić do misy wsypać cukier trzcinowy i cukier z
prawdziwą wanilią, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie
wlać olej, dodać pokrojone gruszki, zmiksować, zwolnić obroty miksera i
wsypywać powoli mąkę z kakao, wymieszać tylko do uzyskania gęstego
czekoladowego ciasta (im krócej miksujemy ciasto jest pulchniejsze)
Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej pergaminem włożyć
do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec około 50-60
minut-do suchego patyczka.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne oblać czekoladową
polewa i udekorować posypką wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !