STRONY

poniedziałek, 23 marca 2020

Sałatka z tortellini i świeżego ogórka


Bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania sałatka na różne okazje. Dość sycąca i pożywna.
Pierożki tortellini mogą być serowe lub z szynką a nawet z grzybami, wszystkie smakują dobrze.
Sałatka w słonecznych kolorach, dobrze sprawdzi się również na Wielkanocnym stole.





Składniki na duży półmisek:

25 dag serowych pierożków tortellini
15 dag szynki gotowanej
10 dag sera żółtego w kostce
1 średni por
1 puszka kukurydzy
1 ogórek szklarniowy
1 łyżeczka sarepskiej musztardy
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Pierożki tortellini wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować na małym ogniu około 14 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, po ugotowaniu odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą , odsączyć i zostawić do wystygnięcia.

Por pokroić drobno w kostkę, tak samo ogórka oraz szynkę i ser żółty. 
Wymieszać z pierożkami, wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę, dodać musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem, całość wymieszać, schłodzić godzinę w lodówce i podawać.


Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !