STRONY

poniedziałek, 2 marca 2020

Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek



Sezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc.  Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam.








Blaszka 25/30 cm

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
25 dag masła
1 serek homogenizowany waniliowy np. Danio
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek
Cynamon do posypania
1 cukier waniliowy

Lukier:
3 łyżki mleka
¾ szklanki cukru pudru


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki ze środka wydrążamy gniazda nasienne.

Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na połowę.

Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę  do pieczenia, na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.


Lukier:
Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier, rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce.


Słodkich wypieków!



5 komentarzy:

  1. Super przepis! Ciasto wyszło delikatne i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, tylko mam problem z proporcajmi na dużą blachę, brakuje dosłownie odrobinę do przykrycia jabłek. Chyba musze zrobić z półtorej porcji skladnikow na ciasto

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !