Sezon na szarlotkę trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny
owoc. Ciasto jest proste do wykonania i
różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto
kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i
mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze
ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam.
Blaszka 25/30 cm
Ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
25 dag masła
1 serek homogenizowany waniliowy np. Danio
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek
Cynamon do posypania
1 cukier waniliowy
Lukier:
3 łyżki mleka
¾ szklanki cukru pudru
Kilka kropli naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki ze środka wydrążamy
gniazda nasienne.
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do
pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość
rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek
homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na połowę.
Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia, na cieście układamy obok siebie
połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta
rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem
przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół
i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Lukier:
Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać
partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier,
rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce.
Słodkich wypieków!
Super przepis! Ciasto wyszło delikatne i wilgotne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:-)
UsuńPrzepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho-polecam!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, tylko mam problem z proporcajmi na dużą blachę, brakuje dosłownie odrobinę do przykrycia jabłek. Chyba musze zrobić z półtorej porcji skladnikow na ciasto
OdpowiedzUsuń