STRONY

środa, 1 kwietnia 2020

Sernik „Słoneczne mango”


Żaden sernik nie ma tak pięknego koloru jak ten, a to za sprawą dodania pulpy z mango.
Smakuje pysznie, jest aksamitny, wilgotny, zniewala delikatnym i subtelnym smakiem. Na kruchym spodzie, ciężko odmówić sobie dokładki.
Polecam!





Składniki na blaszkę : 25/30 cm

Kruchy spód:
25 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 pełna  łyżka kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
1 kostka masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
6 jaj
2 budynie śmietankowe
1 szklanka pulpy z mango (zmiksowane świeże lub z puszki)

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną  wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę, żółtko oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Całość zagnieść na jednolite kruche ciasto.
Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem i podpiec 10/15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.

Gdy ciasto się podpieka zrobić masę serową:


Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć pokojową temperaturę.


Masło umieścić  w misce wsypać cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasny gęsty puch, dodać żółtka jaj ponownie zmiksować,  miksując dodawać stopniowo zmielony twaróg  oraz budynie w proszku. Na sam koniec wlać pulpę z mango i delikatnie zmiksować.

Białka jaj ubić osobno na sztywną pianę, połączyć z masą serową, delikatnie rózga od miksera wymieszać dokładnie.

Masę wylać na podpieczony kruchy spód, całość piec przez 55-60 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Zimny oprószyć cukrem pudrem.







Słodkich wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !